Делегација МЧС Киргиске Републике у посети МУП-у Србије

Podelite:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Министар унутрашњих послова Александар Вулин разговарао је 23. јула са министром Министарства за ванредне ситуације Киргиске Републике, господином Ажијекев Бобек Ергешевичем о унапређењу сарадње у области ванредних ситуација.

Киргиска страна иницирала је посету Министарству унутрашњих послова у циљу успостављања сарадње Министарства за ванредне ситуације Киргиске Републике и Српско-руског хуманитарног центра.

Министар Вулин се на почетку захвалио Киргиској Републици на приниципијалном  поштовању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије и непризнавању лажне државе Косово. Такође, истакао је да је веома почаствован исказаном иницијативом министра Бобек Ергешевича, за унапређење сарадње два министарства у области ванредних ситуација.У

У разговору са министром Бобек Ергешевичем, министар Вулин је нагласио да је ова посета нови подстрек за интензивирање сарадње два министарства, као и да је Министарство унутрашњих псолова Републике Србије отворено да у наредном периоду унапреди билатералну сарадњу успостављањем директног контакта у циљу обезбеђења ефикасног управљања ванредним ситуацијама и смањивању ризика од катастрофа.

Министар Бобек Ергешевич се захвалио министру Вулину што је створена прилика да се упознају и размене искуства као и да се упознају са радом Српско-руског хуманитарног центра, за који су чули да је најбољи у пружању хуманитарне и спасилачке помоћи, не само у Србији већ и у региону.

Министар Вулин је истакао да му је велика част што је Српско-руски хуманитарни центар препознат од стране Киргиске Републике као еминентни и профилисани центар у овом делу Европе и предложио је заједничко учешће на међународним и регионалним вежбама, као и размену искуства и организацију обука.

Два министра су се осврнула и на мигрантску кризу, која је постала актуелна и у Киргиској Републици. Министар Вулин је у разговору пренео искуства Републике Србије и примере Министарства унутрашњих као одговор на мигрантску кризу, што је довело до смањења броја миграната у Републици Србији.

Извор: сајт Министарства унутрашњих послова Србије.